Døgnrytmelys – en effektiv belysningstype til at forbedre din søvn

Hvis man gerne vil leve sundt, så er det altid vigtigt, at man sover godt og samtidig har en døgnrytme. Som navnet fint indikerer, så kan et døgnrytmelys hjælpe med dette, men hvad er det for en type lys, og hvordan kan det helt præcis hjælpe dig med at leve livet lidt sundere?

Hvad er døgnrytmelys?

Døgnrytmelys er en effektiv belysningstype, som kan forbedre dit velbefindende – og dermed give dig en bedre søvnrytme. Dette gøres ved, at døgnrytmelyset simulerer dagslyset og giver din krop et signal om, hvornår det er tid til at være vågen og hvornår det er tid til at sove. 

Døgnrytmelys findes i mange forskellige styrker, og derfor kan det være en god idé at starte med et lys med en lav blålig farve, hvis man ikke er vant til at bruge sådan et lys. På den måde kan man gradvist vænne sig til at bruge døgnrytmelys, og på den måde undgår man også at få hovedpine eller andre ubehagelige bivirkninger.

Mere specifikt – hvordan kan døgnrytme hjælpe med sundheden?

Døgnrytmelys kan hjælpe dig med at bevare en sund dag- og nat-rytme. Dette er fordi, at det blå lys som udsendes fra skærmen påvirker melatonin produktionen i kroppen. Melatonin er et hormon der har betydning for søvnen, og derfor kan det være en god idé at undgå at have for meget blåt lys i perioder hvor man gerne vil sove. Dette gælder især for unge mennesker, da deres kroppe producerer mindre melatonin end voksne. 

Samtidig har Døgnrytmelys har også en positiv effekt på ens humør, da det kan stimulere produktionen af serotonin. Serotonin er et stof, der er med til at regulere ens humør, og derfor kan døgnrytmelys have en positiv effekt på ens mentale velbefindende. 

Dermed kan døgnrytmelys altså hjælpe dig med at bevare en sund dag- og nat-rytme, hvilket blandt andet også kan mindske trangen til at se på skærme i perioder, hvor man burde sove.

Hvorfor er det så vigtigt at have et regulært døgnrytme?

Et regulært døgnrytme er vigtigt for ens sundhed, både fysisk og psykisk. Det er med til at sikre, at man får den nødvendige mængde søvn, og det er også med til at give kroppen den tid, den har brug for til at restituere sig. 

Derudover er et regulært døgnrytme også med til at give hjernen den tid, den har brug for til at bearbejde de informationer, den har modtaget i løbet af dagen. Et uregelmæssigt døgnrytme kan derfor have negative konsekvenser for ens helbred – både fysisk og psykisk.