God mundhygiejne: Sådan holder du din mund sund og frisk

 

En god mundhygiejne er en vigtig del af at opretholde et sundt og friskt smil. Det betyder at tage vare på dine tænder, dit tandkød og hele din mundhule. Ved at tage nogle enkle trin hver dag kan du opretholde en god mundhygiejne og reducere risikoen for tandproblemer og tandkødssygdomme. I denne artikel ses der nærmere på tre vigtige elementer af god mundhygiejne, og hvordan det understøtter mundhygiejnen frem mod den årlige tandrensning.

 

Børst tænderne regelmæssigt

Gode gamle Karius og Baktus står klar i dag, akkurat som de gjorde i gamle dage, til at ødelægge tænderne hos dem, der glemmer at fjerne sukker og usundheder fra tænderne. At børste tænderne mindst to gange om dagen er vigtigt for at fjerne bakterier og plak, der kan forårsage huller i tænderne og give tandkødssygdomme. Brug en blød tandbørste og tandpasta, der indeholder fluor. Du kan benytte dig af en almindelig tandbørste, men tandlægerne mener, at en elektrisk tandbørste giver et rigtig godt resultat. Vær omhyggelig med at børste alle overflader af tænderne, inklusiv gum linjen og tungen, i mindst to minutter hver gang. Tandbørsten bør udskiftes hver tredje til fjerde måned, eller når børstehårene bliver slidte. Hvis de bliver for slidte, giver tandbørstningen ikke den samme effekt.

 

Rens mellem dine tænder

At bruge tandtråd, tandstikker eller interdentalbørster til at fjerne plak og madrester mellem tænderne er en vigtig del af god mundhygiejne, men det er ofte noget, de fleste glemmer og årligt får dårlig samvittighed, når tandlægen minder om vigtigheden. Hvis man ikke fjerner plak mellem tænderne, kan det føre til tandkødsbetændelse og tandproblemer. Man skal vælge den bedste metode for en selv og bruge den mindst en gang om dagen. Hvis man har problemer med at bruge tandtråd, kan en vandflosser være en god mulighed.

 

Besøg tandlægen regelmæssigt

Regelmæssige besøg hos tandlægen er afgørende for at opretholde en god mundhygiejne. Tandlægen kan fjerne plak og tandsten, der ikke kan fjernes med børstning og tandtråd, og de kan også kontrollere, om der er nogen tandproblemer eller tandkødssygdomme. Mange sygdomme kan starte med at give symptomer i munden, og tandlægen er derfor en god første linje for at sikre ens generelle sundhed i munden. Tandlægen kan også give dig råd om, hvordan man kan forbedre sin mundhygiejne. 

 

Det anbefales på det kraftigste at besøge tandlægen mindst en gang om året, men det kan også være en god ide at gøre oftere, så munden kan få en tandrensning 2 gange årligt.