Hold i nakken – nyttig viden og gode råd

Oplever du, eller har du før oplevet, hold i nakken? Nakkehold med stivhed og smerter kan opstå, hvis du laver en forkert bevægelse med nakken.

 

Tilstanden er almindelig og oftest ufarlig. Alligevel er det en hyppig årsag til sygefravær, fordi det kan være svært at begå sig med ubehag og smerter.

 

Her på siden kan du få viden om, hvad du kan gøre for at lindre smerten og ømheden, og hvordan du kan forebygge mest muligt, så det ikke sker i fremtiden.

Hvad er hold i nakken?

Hvis du får hold i nakken, kan det betyde, at et led har sat sig fast, eller at en muskel er gået i baglås. Hovedet holdes låst i en skrå stilling, der formentligt skyldes vrid- og glidebevægelser i de små led i nakkehvirvlerne.

Hvordan føles nakkehold?

Det varierer fra person til person, hvordan nakkehold føles. Ofte er det lette spændinger omkring nakken, hvor du kan mærke en stivhed, der gør det svært at dreje hovedet i en bestemt retning.

 

I nogle tilfælde er det helt umuligt at bevæge hovedet, uden at det udløser mange smerter. I andre svære tilfælde kan det også have en sammenhæng med spændingshovedpine, migræne og svimmelhed.

Hvorfor får man hold i nakken?

Hvis du har sovet med hovedet i en skæv stilling i løbet af natten, kan du vågne med smerter i nakken med en låst skævstilling af hovedet. Tilstanden kan også opstå efter en forstrækning, hvis du har udført fysisk aktivitet eller fået en nakkeskade.

 

I meget sjældne tilfælde kan det skyldes diskusprolaps i halsregionen, men her oplever du samtidig andre symptomer som føleforstyrrelser i arme og ned i hænderne.

 

Hos børn kan nakkehold opstå ved infektioner med hævede lymfeknuder.

Hvordan behandler man hold i nakken?

Ofte er et forløb med hold i nakken ukompliceret, fordi det går væk af sig selv.

 

Smertestillende medicin og hvile kan have en god effekt, men der findes andre ting, du kan gøre for at komme af med nakkehold. Bliv klogere på dem herunder.

Øvelser og massage

Der findes mange øvelser, du kan lave derhjemme for at komme af med stivheden og smerterne. Her er det grundlæggende bevægeretninger med hovedet, du skal følge:

 

  1. Se lige ud og tip hovedet til højre og venstre, så du bøjer hovedet til hver side.

 

  1. Drej hovedet mod højre og mod venstre, så du kigger hen over skuldrene i hver retning.

 

  1. Bøj hovedet frem og tilbage. Tip hovedet fremover, så hagen trækkes ned mod dit bryst, hvor du kigger ned og vipper hovedet bagover, så du kigger op.

 

Du kan med fordel opsøge professionel hjælp fra en osteopat til hold i nakken, hvor du blandt andet kan guides til øvelser og selvmassage.

God støtte og aflastning

Aflastning af nakken gør, at der hurtigere kommer en bedring af tilstanden. Det hjælper også på smerterne med en god støtte – for eksempel med en god hovedpude som ekstra støtte til nakken.

 

Det er yderst sjældent, at der ikke er en bedring efter to-tre dage. Men går der to uger uden bedring, bør du opsøge læge.