Hvad er rosacea, og hvad kan du gøre ved det?

NB: Denne artikel er ikke skrevet af en lægefaglig person. Ved mistanke om symptomer bør du altid gå til lægen, evt. suppleret med til offentlige, officielle kilder som sundhed.dk.

Når det er sagt, så vil denne artikel give et lille overblik over sygdommen rosacea. Herunder hvordan den opstår og udvikler sig. Derudover beskrives, hvilke symptomer, der er på sygdommen, og der kommer også en kort beskrivelse af mulighederne for rosacea behandling.

Kronisk hudbetændelse

Rosacea er en slags betændelse i ansigtet, som desværre er kronisk. Sygdommen kommer til udtryk som ret kraftig rødme, med mulighed for hævelse og fortykkelse, fordi de små blodkar i ansigtshuden udvider sig, så blodets røde farve kommer frem og viser sig. Ofte vil der også være bumser, men i modsætning til ved akne er der faktisk ikke hudorme forbundet med denne sygdom. Sygdommen/betændelsen vil betyde, at den ramte får en lidt stikkende fornemmelse, som også godt kan virke en smule prikkende.

Forværrende faktorer og mulige årsager

Sygdommens tilstand er ikke statisk, idet den er påvirkelig overfor forskellige faktorer, som kan være med til at gøre tilstanden værre. Til disse faktorer hører solskin – ligesom du selvfølgelig allerede ved, kan huden blive rød af solen. Så det er ikke ligefrem noget, som gør tilstanden bedre. Alkohol kan ligeledes forstærke effekten. Det har også noget med blodkarrene at gøre. Og faktisk kan det også blive en smule værre, hvis du spiser meget stærk mad.

Årsagen til at sygdommen opstår er faktisk stadig ukendt, men der skydes fra lægefagkundskaben på, at det skyldes en kombination af både arv og miljø. Kort sagt er det ting, som udvider blodkarrene, som kan bidrage til rosacea.

Behandling af rosacea

For det første bør du undgå de forværrende faktorer. Desuden findes der en række medikamenter, som kan hjælpe. Hvis det står helt skidt til er der ingen vej udenom hudlægen.